Wat kenmerkt een goed navigatiesysteem? Allereerst een eenvoudige bediening, een groot beeldscherm met een duidelijke grafische weergave en natuurlijk een perfecte en snelle routebegeleiding. Daarna komen zaken als file-informatie en omleidingen, bescherming tegen diefstal, (goedkope) mogelijkheden tot updates van het kaartmateriaal en bijbehorende spullen ( oplader, goede houder, draagtasje, USB-kabel, software etc.)Dan zijn er nog de handige nieuwe snufjes. Wat te denken van een handig rijstrookadvies waarbij je tijdig de juiste baan kunt kiezen zodat je het overige verkeer niet in gevaar brengt? En wat dacht je van een grafisch reality view, zeg maar een soort 3D-simulatie die herkenning van het doel vergemakkelijkt. Ook handig zijn apparaten die de straatnamen uitspreken.
15 Handige tips
Wie het juiste navigatiesysteem zoekt, moet zichzelf eerst navigeren door een onoverzichtelijk aanbod. Een moeilijke opgave door de snelle productveranderingen en steeds nieuwe snufjes. Hier dus tips voor aankoop en gebruik van een navigatiesysteem.
Aankooptips
- Zoek gebruikerservaringen op.
Op sites als www.nieuwenavigatie.nl, www.topproduct.nl of www.vergelijk.nl kun je ze vinden.Dit is een goed startpunt om een eerste selectie te maken uit het grote aanbod. - Koop alleen apparaten die je in de winkel eerst kan uitproberen.
Juist bij de bediening zijn er grote verschillen tussen de systemen. Let ook op de afleesbaarheid en overzichtelijkheid van het beeldscherm én de verstaanbaarheid van de gesproken instructies. - Niet voor alle apparaten is kaartmateriaal voor alle landen beschikbaar.
Verzeker je ervan dat dat voor je apparatuur wel leverbaar is. Let ook hier op het gewenste detailniveau ( alleen hoofdwegen of tot op plaats of straatniveau) - Gebruik je het systeem slechts in één auto of in meerdere voertuigen?
Gebruik je één auto dan is een vast ingebouwde radio met navigatie een aanrader. Alles wordt netjes weggebouwd. ( geen kabelbrij) en zo’n systeem gebruikt behalve satellieten ook het snelheidssignaal van de auto en een gyroscoop. Hierdoor is ( beperkte) navigatie ook bij wegvallen van de satellietverbinding mogelijk. Bovendien is het diefstalrisico kleiner. - Controleer voor aanschaf zorgvuldig wat het digitale kaartmateriaal exact bevat.
Welke landen worden er geleverd en gaat het dan alleen om hoofdwegen of zijn het ook detailkaarten met alle wegen en de kleinste plaatsjes? - Zoek voor aankoop uit hoe het zit met de beschikbaarheid van onderdelen en bijbehoren zoals PC-software.
Veel aanbieders hebben alleen de mogelijkheid tot update via het internet op een pc of laptop. Onderdelen zijn vaak alleen via internet te bestellen en betalen. Vraag ook eens naar de kosten van updates. - Vaak worden uitloopmodellen met verouderde software en gedateerd kaartmateriaal via een speciale aanbieding verkocht.
Controleer of er al een nieuwere versie leverbaar is. - Om file-informatie en verkeersmeldingen te kunnen ontvangen moet het apparaat over TMC beschikken.
Zoek uit of het apparaat de keuze biedt om een file heen te navigeren. Rijstrookadvies en gesproken straatnamen bieden voor velen een toegevoegde waarde. - Wilt u software die waarschuwt voor vaste snelheidscontrole en camera’s?
In Nederland is dit toegestaan maar in de landen om ons heen is de wetgeving strenger. Daar is alle apparatuur verboden die geschikt is om te waarschuwen voor flitspalen. Het gaat dan dus niet alleen om het gebruik van de flitspaalsignalering op de navigatieapparatuur, ook het bezit is niet toegestaan. Het verwijderen van deze software is dan de oplossing.
Gebruikstips
- Plaats het beeldscherm in het directe gezichtsveld van de bestuurder.
Zorg er voor dat u niet een extra dode hoek maakt met het plaatsen van het beeldscherm. Let er verder op dat het bereik van de airbags vrijblijft. - Maak houder en ruit schoon (ontvetten) voor montage.
Kou of grote hitte van de voorruit zijn van invloed op de kleefkracht van de zuignap. Overigens zijn er tegenwoordig diverse autospecifieke oplossingen met vast te monteren houders, in plaats van zuignappen. - Zorg voor goed zicht van de GPS-Antenne.
Het navigatiesysteem moet naar de hemel kunnen ‘kijken’ om verbinding met satellieten te krijgen. Sommige warmte-werende voorruiten werken met een metaalfolie die dat ‘zicht’ beperken. Dat geldt ook voor een camperalkoof. - Programmeer het navigatiesysteem niet tijdens het rijden.
Je hebt nog maar één hand aan het stuur, twee ogen op de weg en je bent met je hoofd niet meer bij het autorijden. Gevaarlijk dus. - Een navigatiesysteem kan allerlei informatie weergeven, maar het meeste heb je tijdens het rijden niet nodig.
Ogen moeten op de weg gericht zijn met slechts af en toe een snelle blik op het scherm. Hoe meer functies je hebt aanstaan, hoe lastiger het is om op het scherm even snel te kijken waar je bent. - Dieven zijn dol op navigatie.
Neem een los navigatiesysteem altijd mee als u de auto parkeert. Dieven weten dat veel mensen het systeem uit het zicht opbergen. Houders, snoeren en zelfs afdrukken van houders op de voorruit trekken al de aandacht.
Recente reacties