Tijdgebrek, milieuwetgeving. Wat de reden ook is, de tijden dat we op zaterdagavond de auto voor de deur staan te wassen zijn voorbij. Wasstraat en wasbox worden steeds populairder.
Even wat cijfertjes: vandaag de dag wast zo’n 70 % van de autobezitters zijn auto bij een professioneel wasbedrijf. Tien jaar geleden bedroeg dat percentage nog 50 %. Een absolute meerderheid kiest dus voor een professionele aanpak van de wasbeurt. Nu is het ook een stuk gemakkelijker geworden. Er zijn ruim 2.500 professionele autowasbedrijven, verspreid over het hele land. En die zijn samen goed voor zo’n twintig miljoen autowasbeurten per jaar.
2 miljard liter kraanwater
Dat zijn duizelingwekkende getallen. En dat betekent ook dat er heel wat water wordt verbruikt om onze heilige koe een schone en glimmende huid te laten houden. Door straatwassen spoelt er jaarlijks 2 miljard liter water weg, En als je je realiseert hoeveel water er per autowasbeurt wordt gebruikt, schrik je ook. Gemiddeld genomen wordt per beurt 255 liter water verbruikt, waarvan 130 liter vers water. Dat laatste betekent wel dat een gemiddelde wasstraat milieuvriendelijk te werk gaat. Want de helft van het water wordt dan hergebruikt. De meeste wasstraten zijn voorzien van een waterrecyclingsinstallatie.
3,5 miljoen kilo slib
Een professionele wasintsallatie gaat niet alleen efficienter met water om. Hij vangt ook alle rotzooi op die van de carrosserie wordt gespoeld. Deze viezigheid wordt opgevangen en later op een milieuverantwoorde manier verwerkt. Op deze manier wordt er jaarlijks 3,5 miljoen kilo slib, dat in de wasstraten achterblijft, door gespecialiseerde bedrijven afgevoerd. Dat is een enorme hoeveelheid. Maar omdat de achtergebleven troep uit het milieu wordt gehouden, is dat altijd nog beter dan de 100.000 kilo milieubelastende stoffen die rechtstreeks in de bodem verdwijnen bij het wassen voor de deur. Want door dat spreekwoordelijke ge-emmer op straat belanden teerachtige stoffen, olieresten en zware metalen in het riool.
Glasbakeffect
‘Zelf wassen’ is dus op z’n retour. En dat heeft niet alleen met een groeiend tijdgebrek te maken. Milieubeleid speelt daarin een belangrijke rol. In veel gemeenten is het zelfs al via een algemene politie verordening (APV) verboden om op straat je auto te wassen. In een gemeente als Almere bijvoorbeeld mag het al niet meer. Het tafereeltje van ‘soppen op straat’ behoort daar al tot het verleden. De Bovag spreekt al van het glasbakeffect. Meer en meer mensen houden zich aan de regels om hun flessen in de daarvoor bestemde bak te gooien. Niemand haalt het meer in zijn hoofd om glaswerk zomaar bij de vuilnis te zetten. Straks is het ook not done om je auto op straat te wassen.
Straten en boxen
We gaan dus steeds vaker op zaterdag met z’n allen naar de wasstraat. Dan kun je nog kiezen op welke manier je je auto schoonmaakt. De gemiddelde ‘rollover wasstraat’ kennen we wel. Je rijdt je auto naar binnen, stapt uit, drukt een code in en de enorme draaiende borstels gaan aan de slag. Dan is er ook de zogenaamde kettingwasstraat. Bij deze wasmachine blijf je lekker binnen in de auto zitten. Je plaatst een wiel op een soort lopende band en vervolgens wordt je auto door het hele wasproces getrokken. Wie graag nat wordt en zoveel mogelijk zelf wil doen, is aangewezen op de wasbox. Daar kun je met een spuitlans en een wasbezem de vuiligheid van je auto halen. Zorg dan wel dat je voldoende euromuntjes in je zak hebt zitten. Die heb je nodig om de verschillende programma’s (zoals wassen, schuimen, spoelen) in gang te zetten.
Wasstraat of krasstraat
We horen het de sceptici al roepen: zo’n wasstraat is eigenlijk een krasstraat. Volgens de Bovag is dat een fabeltje. Want het vele water zorgt voor een soort beschermende laag tussen de lak en de bosrtels met z’n vele kwastjes. Er zijn ook overigens wasstraten die gebruik maken van textiellappen die als een soort natte handdoeken op je auto slaan. Soms tref je zelfs een combinatie van deze beide wasmethoden aan. Maar hoe dan ook, als er voldoende water wordt gebruikt, hoef je voor lakschade niet bang te zijn. Tenslotte kun je vaak ook nog kiezen voor uitgebreidere programma’s waarbij behalve wassen en drogen van de koets ook nog de onderzijde wordt schoongespoeld (chassis wassing). Ook kun je een soort hete was op je koets laten spuiten waardoor de carrosserie nog beter is beschermd. Scheelt je meteen weer een middagje ‘in de was zetten’. Het is ook maar net wat je bereid bent te betalen.
Recente reacties