Zachte banden

Harry klaagt bij mij over zijn oude Seat Marbella. Hij zuipt benzine en zwabbert over de weg. Tot overmaat van ramp doen de richtingaanwijzers het ook niet. Hij heeft het helemaal gehad met deze auto die hij ooit eens van een familielid cadeau heeft gekregen. Of ik er eens naar wil kijken.

Dus pak ik de Marbella mee voor een proefrit. Inderdaad, de wegligging is zorgwekkend slecht. In een flauwe bocht met een bump erin vliegt de Marbella er bij 60 km/h er bijna uit. Ik stop bij het eerste de beste tankstation om de bandenspanning te controleren. Alle banden hebben een veel te lage spanning. Eentje heeft zelfs maar 0,5 bar terwijl 1,8 nodig is. Met zo’n druk dweilt zelfs Hamilton van de baan. Ik pomp de Bridgestones op tot 2.0 bar. Liever iets te hard dan veel te zacht. Ik laat Harry ook meteen het zekeringenkastje zien. Het losse zekeringetje van de richtingaanwijzers zit zo weer vast. Binnen vijf minuten rijden we met een totaal andere auto weg.
Om te laten zien wat een Marbella met de juiste bandenspanning doet, neem ik de bocht nog een keer. Maar nu met 80 km/h. Strak neemt de kleine Seat de bocht. Harry merkt het verschil ook. Als hij rijdt, denkt hij opeens stuurbekrachtiging te hebben. En veel later vertelt hij mij dat hij nu veel minder hoeft te tanken. Nu is hij weer dolblij met de Seat. Enkel en alleen dankzij een beetje lucht. Ik raad hem nu aan elke week de bandenspanning te controleren. Te zachte banden maken van een auto een levensgevaarlijk projectiel. E als de richtingaanwijzers het niet doen, is de kans groot dat er een zekering moet worden vervangen.
Harry’s verweer is dat hij niets van auto’s weet. Maar hij pompt wel de banden van zijn fiets op. En als er thuis een stop doorslaat, blijft hij ook niet in het donker zitten maar doiet hij een nieuwe stop in de meterkast. En dat is even ingewikkeld als een zekering van een auto vervangen. Zo had hij er nog nooit tegenaan gekeken. Wat deze lessen hebben opgeleverd? Een veilige Seat. En voor mij een heerlijke pizza.

Heb je een vraag, tip, opmerking of leuke ervaring om te delen? Laat een bericht achter en je hoort zo snel mogelijk van ons.

Bedankt voor je bericht!

Vul je naam in

Enter a valid Email

Bericht mag niet leeg zijn