De elektrische sportwagen van de TU Delft wil het ronderecord voor elektrische auto’s op het circuit van Zandvoort verbreken. Tot nog toe staat die op naam van de Tesla roadster en dit record staat al drie jaar als een huis. Maar vandaag moet de waterstof-elektrische Forze VI de rondetijd van 2.10.90 vermorzelen.
De studenten van de TU Delft willen met deze aanval op het ronderecord de ontwikkeling van waterstof-auto’s onder de aandacht brengen. Waterstof is een zeer schone brandstof. En is heel gemakkelijk te tanken. Je hoeft dus niet langdurig batterijen op te laden.
Op waterstof
De Forze VI rijdt helemaal elektrisch. Hij wekt de elektriciteit aan boord helemaal zelf op door waterstofgas in een brandstofcel om te zetten. Daarmee worden vervolgens de elektromotoren aangedreven. Samen leveren die 190 kW (260 pk). Daarmee topt deze sportwagen 210 km/h. En de acceleratie van 0-100 km/h neemt slechts 4 seconden in beslag. Overigens hebben sommige merken al waterstofauto’s in hun assortiment opgenomen zoals Hyundai.
Vliegende start
Het weer zit niet echt mee. Op het circuit van Zandvoort waait het stevig. En zo nu en dan ontstaat er een stevig regenbuitje. Maar toch zijn de studenten er helemaal klaar voor. En coureur Jan Bot ook. Hij heeft zich al helemaal heeft ingesnoerd in de kleine cockpit. De rondetijd wordt gemeten met een zogenaamde ‘’vliegende start’’. De tijdwaarneming begint dus pas na een opwarmronde wanneer de Forze VI op volle snelheid langs de sensor vliegt.
Loszittend boutje
Als de watersport-sportwagen is vertrokken, hebben we hem na vijf minuten nog steeds niet langs zien komen. Aks we later een busje van de universiteit de baan op zien rijden, weten we het zeker: hij staat ergens stil. Niet veel later wordt de Forze VI aan de sleepkabel de pitstraat binnen getrokken. Het record gaat vandaag niet meer gereden worden vanwege een loszittend boutje waar de technici nu niet bij kunnen. Nu heeft deze Forze VI al eerder op het circuit van Zandvoort geoefend. En toen werd er een rondetijd gerealiseerd van 2 minuten en 5,45 seconden. Sneller dan de Tesla dus. Maar deze tijd was niet officieel. Het geeft wel de potentie aan van deze sportwagen. De revanche kunnen we verwachten in 2016 als de waterstofrace-auto van de TU Delft het gaat opnemen tegen benzine-race auto’s op de Supercar Challenge Racing Day op het circuit van Assen.